עורך דין ירושה
על פי דין כשאין צוואה ישנה ירושה – עיזבון שמועבר לאנשים הקרובים מכל. מוזמנים ללמוד מה מכתיב החוק בהיעדר צוואה, כיצד העיזבון מתחלק בין סך הקרובים, כיצד ניתן להפיק מהירושה את המיטב, כיצד ממשים את הירושה, כיצד מחלקים ירושה במצבים מורכבים, מתי ליורשים מוטב להתאגד (ומנגד מתי מוטב לבצע הסתלקות מירושה) וכדומה. לרשותכם מידע מעמיק שמציג סיטואציות מורכבות ועם זאת רלוונטיות. ייצוג בתחום הירושה – המידע המלא!
מבקשים להשאיר עיזבון? עורך דין ירושה יסייע לקבל החלטה מושכלת!
לא נעים לחשוב על היום שאחרי, אך אם רוצים להשיג תחושת שליטה, לערוך צוואה זה בהחלט כדאי. עם זאת, בנקודה זו עשויים להתעורר לא מעט שאלות. לא רק שאלות שנוגעות לשיקולים אישיים, אלא גם שאלות שנוגעות לסך האפשרויות שעומדות לרשותנו, כאשר מאחורי כל קבלת החלטה יש לא מעט השלכות שעשויות להיות משמעותיות. אי לכך אם מבקשים לבחור באופציה הטובה ביותר ואם מבקשים לחוש בטוחים שנוהגים בחוכמה, יש דבר אחד שמומלץ לעשות, והוא לפנות בהקדם הניתן אל עורך דין ירושה.
פנייה אל עורך דין ירושה מסייעת לעשות סדר ולקבל החלטות שקולות שמושתתות על נתונים אישיים וחוקי מדינת ישראל. עורך דין ירושה יסייע להבין מיהם היורשים ואף כיצד הדברים עשויים להשתנות אם יתעוררו מספר שינויים בהרכב המשפחתי. כמו כן, פנייה אל עורך דין ירושה מסייעת להבין מי אינו מוגדר כיורש טבעי, מהם הזכויות של היורשים, מהו התהליך שנדרש לבצע על מנת לממש את הצוואה, מהן הזכויות של אנשי משפחה בעלי סטטוס מורכב (למשל בני זוג שהם ידועים בציבור) וכיצד בני המשפחה עשויים לחלק את הירושה. לאור כל זאת עורך דין ירושה מסייע להבין האם יש טעם לעשות צוואה, או לכל הפחות להשאיר מספר הבהרות.
מהי ירושה - הגדרה
צוואה קיימת
אם יש צוואה, אותה ירושה נקראת "ירושה על פי צוואה", משמע העיזבון מחולק בהתאם לסך ההוראות המפורטות, כאשר יש כללים שמגדירים כיצד נכון להשאיר צוואה.
אין צוואה - מה עושים?
אם אין צוואה, מדובר ב"ירושה על פי דין". במקרה זה יש היררכיה שלמה שמסייעת להגדיר מי בדיוק מקבל כמה (ניגע בכך בהמשך).
לתיאום יעוץ משפטי אישי
התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת!
מעדיפים להשאיר פרטים בטלפון 054-8131914 או בוואטסאפ?
סדר היורשים על פי דין: את מי החוק מגדיר בתור יורשים?
כאשר קרוב משפחה הולך לעולמו מבלי להותיר מאחור צוואה, החוק של מדינת ישראל נכנס לתמונה ועושה סדר.
החוק מגדיר שיש 3 קבוצות שאליהן עובר העיזבון, לפי הסדר הבא:
- בן/ת זוג, הצאצאים של המנוח והצאצאים שלהם
- ההורים של המנוח והילדים שלהם
- סבא וסבתא של המנוח והילדים שלהם (הדודים)
הרעיון הוא שבכול פעם בודקים את הקטגוריה שנמצאת בראש סדר העדיפויות. ראשית בודקים את קטגוריה א'. אם אכן היה למנוח בן/בת זוג וילדים, הירושה מתחלקת שווה בשווה בין הבן/ת זוג לילדים. באופן שכזה בן/ת הזוג מקבל/ת 50%, כאשר מיטלטלין משותף אינו נחשב כירושה, אלא מועבר לרשותם באופן מלא (למשל דירה ורכב). אם אופציה א' אינה רלוונטית עוברים אל קטגוריה ב', ואם גם היא אינה רלוונטית רק אז עוברים אל קטגוריה ג'. בהנחה שגם בקטגוריה זו אין קרובי משפחה, העיזבון עובר לניהול של האפוטרופוס הכללי וממנו לידי המדינה.
חלוקת ירושה מורכבת: כיצד מחלקים ירושה במקרים מעט יותר מורכבים?
למרות שהחוק מאוד ברור לגבי הליך חלוקת עיזבון, תמיד יש יוצאים מהכלל, ועל כן נבקש להבהיר כיצד החוק נוטה להתנהל במקרים הבאים:
- אם בן/ת הזוג שנותר מאחור אינו התחתן עם המנוח באופן מסודר, יש לבחון האם ההגדרה של ידועים בציבור תקפה. אם אכן זהו המצב, יינתנו הזכויות של בן זוג נשוי, אך בהחלט עשויים לצוץ מגוון מכשולים שמצריכים סיוע של עו"ד ירושה.
- אם למנוח נותר בן/ת זוג אך לא ילדים, בן/ת הזוג מקבל/ת 50% מסך הירושה ואילו ההורים של המנוח מקבלים את אותם 50% נותרים. בהנחה וגם אין הורים במשוואה, בן/ת הזוג יקבל רק 2/3 מסך העיזבון, כאשר ה1/3 הנותר יועבר לסך האחים של המנוח. אם למנוח אין לא ילדים, לא הורים ולא אחים, העיזבון יעבור במלואו לבן/ת הזוג.
- אם למנוח אין בן/ת זוג, הירושה מתחלקת שווה בשווה בין הילדים, ואם אחד מהם נפטר, חלקו מתחלק שווה בשווה בין סך הילדים שלו.
- אם המנוח לא הותיר מאחור בן/ת זוג, ילדים, הורים, נכדים, או אחים, הירושה תתחלק שווה בשווה בין סבא וסבתא לסך צאצאים שלהם (כולל דודים ובני דודים).
* יש לקחת בחשבון שתהליך זה גורם לרבים לפנות אל עורך דין צוואה, וזאת כדי לוודא שהרכוש שהם יותירו אחריהם יועבר בהתאם לדגשים אישיים, ולא לפי מה שמגדיר החוק.
הסכם בין יורשים: הכול אודות הסכם ייחודי בין היורשים
למרות שהחוק מגדיר באופן ברור ומהודק מי מהיורשים מקבל מה, היורשים יכולים לשנות את התמונה, כמובן בסיוע של עורך דין ירושה. במה מדובר? עשויות לצוץ מגוון סיבות אישיות, אך לרוב בוחרים בכך כיוון שהירושה שנותרת מאחור מצריכה לשלם לא מעט מיסים, כך שאם רוצים למזער את גובה התשלום, ניתן לשחק עם הנתונים.
לשם כך היורשים מוזמנים להגיע בינם לבין עצמם לידי הסכם חלוקה שונה. אם מתלבטים לגבי כך, בהחלט יש טעם להיעזר בעורך דין ירושה. בכוחו להצביע על דרכי מינוף, להסביר כיצד מבצעים את ההסכם באופן חוקי ואף ביכולתו ללוות את התהליך עד להשגת היעד הרצוי. פה נציין שאם אכן מעוניינים בכך, הכרחי לבצע את ההסכם לפני שמחלקים את העיזבון, אחרת מדובר בהסכם בין יורשים, וזהו כבר סיפור אחר לגמרי.
הסתלקות מירושה - מדוע מתי ולמה
עוד מצב שבו ניתן לשחק עם הגדרת החוק, נוגע להסתלקות מירושה – באופן מלא או חלקי. הנקודה היא שאם חלק מהיורשים מקבלים החלטה שהם אינם מעוניינים לקבל את הירושה שעומדת על הפרק, הם אינם מחויבים. עם זאת, יש לקחת בחשבון שאם ההסתלקות מהירושה פוגעת ביורשים חלופיים (קרי הילדים), הרי שאותו חלק שעליו מוותרים מחולק בין היתר, בהתאם לחוק ולחלק היחסי. לצורך הדוגמה אם יש למוריש שלושה ילדים כל אחד מקבל שליש. אם אחד מסתלק, אותו שליש שהיה שייך לו מתחלק שווה בשווה בין שני האחים הנותרים, כך שעתה במקום שליש, כל אחד משני האחים מקבל חצי מהירושה.
כמו כן, ראוי לציין 3 דגשים חשובים:
- ניתן להעביר את החלק שעליו מוותרים רק לבן/ת הזוג של המוריש, לילדים של המוריש, או לאחים של המוריש. מדוע נתון זה חשוב לדעת מראש? כיוון שלעיתים מוותרים על הזכות ללא סיבה טובה. כך למשל אם הבן מבקש לוותר על הירושה לטובת אשתו, הרי שאין זה אפשרי.
- כל עוד המוריש חי, אין זה אפשרי להסתלק מהירושה, כך שאם המצב רלוונטי, יש להיות ערניים.
- את ההסתלקות יש לבצע בצורה חוקית. או שנעזרים בייצוג של עורך דין ירושה בפני בית המשפט לענייני משפחה, או שמגישים הודעה כתובה אל הרשם לענייני הירושה. מה עדיף? תלוי בנסיבות.
מתי מצב שכזה עשוי להיות רלוונטי? ובכן אם נניח בצד נושאים שנוגעים לאגו ולריבים משפחתיים, נמצא שלעיתים היורשים העתידיים חייבים כספים, כך שאין עניין שהירושה תסייע בפירעון החוב. מכאן שאם מסתלקים מהירושה טרם הנושה דורש את חלקו וטרם הוצג "צו ירושה" (נרחיב על כך בהמשך), הרי שאותו נושה אינו יכול לשים את ידיו על כספי העיזבון. אי לכך חשוב לפעול בהקדם וכנדרש, כלומר גם במקרה זה עורך דין ירושה בהחלט עשוי להדריך ולסייע.
צו ירושה: מהו צו ירושה וכיצד משיגים אותו?
כאשר לא משאירים מאחור צוואה, נפתח פתח לשלל מריבות משפחתיות, ועל כן יש להסדיר את הנושא, ופה "צו ירושה" נכנס למשוואה. הצו נועד להגדיר מי מקבל כמה בהתאם לחוק הירושה, וזאת כי הצו בעל תוקף משפטי.
את הצו יכולים להגיש הילדים, בן/ת הזוג של הנפטר, או בעצם כל אחד מהיורשים. פה נמצא שניתן להחתים על המסמך את סך היורשים, כך שמשיגים הצהרה תקפה (באופן שכזה כולם מודעים להגשת צו ירושה). אם לא פועלים כך, נדרשים ליידע את יתר היורשים שהבקשה הוגשה. כיצד? את הגשת צו הירושה מפרסמים בעיתון יומי במשך כמה ימים, וזאת כדי שמי שיש לו התנגדות יזכה לפנות בזמן לבית המשפט. בהנחה ולא מוגשת התנגדות, הרשם לענייני ירושה מנפיק את הצו.
כמו כן, הגשת הצו כרוכה בפנייה לרשם הירושה באמצעות טופס ייעודי, כאשר יש לשלם אגרה ולהגיש כ 4 עותקים. עוד נחדד שבטופס יש למלא כראוי את הפרטים האישיים של הנפטר. בהנחה ואין התנגדות, אותו צו ירושה ניכנס לתוקף. פה נציין שלעיתים הרשם יחליט שלא לטפל בבקשה, אלא יעדיף להעבירה לטיפול ולבירור בבית המשפט לענייני משפחה. מצב שכזה לרוב מתעורר כאשר יש צורך לערוך דיון שנוגע לנסיבות מיוחדות, בעיקר כאשר המנוח הוא תושב זר, או כאשר מוגשת התנגדות.
למרות שהמשימה לכאורה נראית פשוטה, גם פה עורך דין ירושה עשוי לסייע לא מעט. שנרחיב? עורך דין ירושה בקיא ברזי החוק, מומחה במזעור נזקים ואף יודע כיצד אפשרי לקצר הליכים. מה עוד? עורך דין ירושה יסייע להחתים את סך היורשים, ימלא את פרטי הבקשה בצורה מדויקת, יצרף כנדרש מגוון מסמכים רלוונטיים ובעת הצורך ייצג בבית המשפט. עוד ראוי לציין שעורך דין ירושה ימליץ האם מוטב לנהל את צו הירושה מול הרשם לענייני ירושה, או לחלופין מול בית הדין הרבני – בהתאם לנסיבות ולאינטרסים האישיים.
לאור כל זאת, אם מבקשים לוודא שהמשימה הכה חשובה מבוצעת באופן אידאלי עבור סך המעורבים, בהחלט יש טעם לפנות מראש אל עו"ד ירושה. פה נעצור לחדד שאם כן נותרה מאחור צוואה, הרי שהסיפור מעט שונה. במקרה זה היורשים נדרשים להגיש "צו קיום צוואה" ולא "צו ירושה", אם כי התהליך יחסית דומה.
עורך דין ירושה שמתפקד כמנהל עיזבון
למרות שגם גופים נוספים יכולים לשמש כמנהל עיזבון, הרבה פעמים בוחרים שעורך דין ירושה ישלים את המשימה, וזאת בהתאם לצורך של אחד מהיורשים, או בהתאם לצורך של נושה עיזבון. שנסביר? כאשר עו"ד ירושה מתבקש לתפקד כמנהל עיזבון, הוא בעצם נדרש לייצג את האינטרסים של היורשים, או לחלופין לשמור על טובתם של הנושים. מבקשים דוגמה? ובכן אם היורשים עומדים מול מחלוקת שמעכבת את חלוקת הירושה, מנהל עיזבון נדרש להיכנס לפעולה, כאשר החוק מגבה אותו עם שורה ארוכה של סמכויות.
באופן כללי נציין שתפקידו של מנהל עיזבון הוא לסכם את סך הנכסים שנותרו כירושה, לשלם חובות שנוגעים לעיזבון ואת היתר לחלק בהתאם להגדרת החוק, כאשר לעיתים מנהל העיזבון גם נדרש לאתר יורשים פוטנציאליים.
צו ירושה אגרות
-
בקשה למתן צו ירושה - אגרת פתיחת בקשה 501 ₪ (הגשה מקוונת 426 ₪)
יש לשלם אגרה זו עבור הגשת בקשה לצו ירושה (כאשר המנוח לא השאיר צוואה), או עבור בקשה לצו קיום צוואה (כאשר המנוח השאיר צוואה).
-
בקשה למתן צו ירושה - הוצאות פרסום בעיתון 130 ₪
יש לשלם אגרה זו עבור כל בקשה לצו ירושה, או לצו קיום צוואה היות וחוק הירושה מחייב לפרסם בעיתון יומי כל בקשה שכזו.
-
בקשה לצו ירושה - אגרת פתיחת בקשה 1,002 ₪
יש לשלם אגרה זו כאשר מוגשות שתי בקשות על שם אותו מנוח, במקרה שבו הצוואה אינה חלה על רכושו של המנוח ולכן על יתרת רכושו שלא צוין בצוואה יחול צו הירושה. במקרה זה יינתן צו ירושה + קיום צוואה.
-
בקשה לתיקון או ביטול צו ירושה 501 ₪
יש לשלם אגרה זו כאשר מבקשים לתקן צו שניתן ע"י הרשם שאינה (מי אינה?) טעות סופר/טעות קולמוס (דהיינו: שינוי במספר היורשים המצויינים בצו שניתן ע"י הרשם) או לבטל צו.
-
עשיית צוואה בפני הרשם לענייני ירושה 235 ₪
יש לשלם אגרה זו כאשר מבקשים שרשם לענייני ירושה יאשר בחתימתו צוואה. מומלץ לשלם אגרה זו רק לאחר שהרשם מאשר את הצוואה.
-
הפקדה של צוואה 106 ₪
יש לשלם אגרה זו כאשר מבקשים להפקיד צוואה בלשכת הרשם לענייני ירושה.
-
עיון בתיק הנמצא בארכיון הרשם לענייני ירושה 27 ₪
כאשר מבקשים לעיין בתיק שנפתח בלשכת הרשם לענייני ירושה בלבד.
-
העתק מאושר מכל מסמך/צו שניתן בתיק הרשם לענייני ירושה 5 ₪
-
התנגדות למתן צו ירושה 972 ₪
יש לשלם אגרה זו כאשר מבקשים להתנגד לבקשה לצו ירושה/לצו קיום צוואה שהוגשו בלשכת הרשם לענייני ירושה. מומלץ לבדוק באתר האינטרנט האם התיק מתנהל ברשם, או הועבר לביהמ"ש שכן לאחר שהועבר לביהמ"ש יש להגיש את ההתנגדות בבית המשפט ולשלם אגרת בימ"ש.
-
כל בקשה אחרת לפעולה, או שירות שאינם מנויים בסעיפים שפורטו לעיל - כולל הגשת בקשה מתוקנת 235 ₪
-
בקשה להעתק צו בחיתום אפוסטיל - צו ירושה 40 ₪
-
בקשה למינוי מנהל עזבון 501 ₪
יש לשלם אגרה זו כאשר הבקשה הינה בסמכות הרשם לענייני ירושה, כלומר: מוגשת בקשה לצו קיום צוואה ומנהל העיזבון המוצע מצוין בצוואה, או שצורפה הסכמת כל היורשים למינויו של מנהל העיזבון המוצע (גם יורשים עפ"י דין, אם הבקשה העיקרית היא לצו ירושה). בקשה למינוי מנהל עיזבון תוגש כבקשה נפרדת במקביל לבקשה לצו ירושה/לצו קיום צוואה, או לאחר מכן, אך לא כבקשה עצמאית.
כיצד מוצאים עורך דין ירושה מומלץ?
עורך דין ירושה מומלץ הוא עורך דין שבקיא בכול הנוגע לעולם הירושות והצוואות. הוא עורך דין שנתקל בלא מעט מקרים קיצוניים שדורשים התערבות ייחודית. הוא עורך דין שהצליח לסייע למרות שהיה נראה שאין תקווה. הוא עורך דין שבקיא בנבכי החוק ושמכיר שלל תקדימים בנושא, ומעל הכול הוא עורך דין שיודע להעניק עצה מדויקת בתזמון הנכון.
לשם כך הכרחי לבדוק שנות ניסיון, לשאול לגבי ההתמחות בתחום ומומלץ לבקש לדבר עם לקוחות קודמים. מכאן שאם גם אתם מחפשים עו"ד ירושה מומחה, אם כיוון שמבקשים לברר לגבי הצורך לערוך צוואה ואם כיוון שמבקשים להפיק את המיטב מעיזבון שעומד על הפרק, מוטב שגם אתם תיעזרו בעו"ד שבקיא בתחום הירושה.
השארת ירושה או מימוש ירושה - עשו זאת בדרך הנכונה
עתה כאשר סך התמונה מוצגת לפניכם, הרבה יותר ברור איזה תפקיד משמעותי תופס עורך דין ירושה בכול הנוגע לעיזבון, הן כאשר מבקשים לחלק את הרכוש האישי בצורה כלכלית, והן כשמבקשים להפיק מהירושה שהושארה מאחור את המיטב. נותרו שאלות, או מבקשים ייעוץ בנושא? מבקשים לזרז הליך הוצאת צו ירושה, או חושבים שחלקכם בירושה שמגיע כחוק הוחסר מכם? עורך הדין עופר סטרוסקי עומד לשירותכם!
אולי יעניין אותך גם
התנגדות לצוואה
קופחתם בצוואה? חושדים כי אחד היורשים הפעיל לחץ לא הוגן על המוריש? ייתכן כי יש בידכם עילה של התנגדות לצוואה ותוכלו להביא לפסילתה…