fbpx

הסכם ממון

בואו נשים את הדברים על השולחן. להסכם ממון יש קונוטציה שלילית, כדבר המטיל ספק באמון שבני הזוג רוכשים זה לזו. אולם האמת היא בכלל הפוכה. הסכם ממון טוב יכול לתרום מאוד לזוגיות בריאה, להעניק ביטחון כלכלי ולמנוע מאבק משפטי יקר ומיותר בין בני הזוג בעת גירושין או פרידה של ידועים בציבור. עורך דין הסכם ממון מייעץ לבני הזוג, מלווה אותם בעת המשא ומתן ולבסוף, יוצר עבורם הסכם המשקף את רצונותיהם וצרכיהם באופן הנכון והמדויק ביותר.

הסכם ממון מה זה?

בעשור האחרון הולך וגדל השיח על חשיבותו של הסכם ממון בין בני זוג. מה שעד לא מזמן נראה היה כנחלתם של זוגות אמידים בלבד, היום זה כבר ברור כי עריכת הסכם ממון חשובה ורלוונטית מאוד לכל זוג, בכל שלב בחייו. במהלך הנישואין, בני הזוג מקיימים תא כלכלי אחד משותף, אולם בעת פרידה, הרי שיש לבצע הפרדה רכושית ביניהם.

מה קובע החוק?

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973 קובע כי בעת גירושין, יבוצע איזון משאבים בין בני הזוג: חלוקה שווה של הרכוש. בשל ההשלכות של סוגיה זו, נוצר במרבית המקרים סכסוך גדול על הרקע הזה בין בני הזוג אשר עשוי להתפתח כהרף עין למאבק משפטי ארוך ויקר.

ערכתם הסכם? מנעתם בעיה לפני שהיא נוצרה

הסכם ממון נועד למנוע את התרחיש הזה על ידי הסדרה מראש של פירוק הרכוש במקרה של פרידה. כמו כן, הסכם זה גם מאפשר לבני הזוג לבחור על פי רצונם האישי כיצד יחולק הרכוש ביניהם ולא להיות כפופים להסדר שבחוק.

כמו כן, כאשר בני זוג קובעים בזמן הווה, בו הזוגיות מאושרת, כיצד יחולקו הנכסים ביניהם בעתיד אם ייפרדו, הם בדרך כלל מלאי דאגה והתחשבות זה כלפי זו. הם קשובים האחד לשנייה ומבינים את הרצון של כל אחד לדאוג לעתידו. המשמעות היא כי ניתן לגבש הסכם הוגן כלפי שני הצדדים.

לעומת זאת, כאשר נושא הרכוש עולה רק על סף גירושין, הרי שטיבה של התקשורת בין בני הזוג היא אחרת לגמרי ולרוב היא מלאת מתח וכעסים. במצב שכזה, קשה מאוד להגיע להסכמות הוגנות בענייני הרכוש, משום שכל צד מתמקד באינטרס הפרטי שלו ולא רואה כל כך ולעיתים בכלל לא את צרכיו של הצד השני. במצב זה, הדרך לסכסוך משפטי היא קצרה מאוד ובדיוק את זה יכולים בני הזוג לחסוך מעצמם על ידי עריכת הסכם באמצעות עורך דין הסכם ממון מקצועי ומנוסה.

תוכן עניינים

למי מיועד ההסכם ?

התפיסה הרווחת היא כי הסכם ממון מיועד רק לעשירים, מי שמגיעים אל הנישואין עם נכסים רבים והון גדול. זוהי הנחה מוטעית והסכם כאמור חיוני למעשה לכל זוג באשר הוא.

ראשית, משום שהסכם ממון אינו עוסק בהווה אלא צופה פני עתיד. על כן, גם אם ערב הנישואין אין לשני בני הזוג רכוש משמעותי בבעלותם, מציאות זו יכולה להשתנות מאוד בחלוף השנים, אם בעקבות ביסוס קריירה וטיפוס בסולם השכר ואם בעקבות פתיחת עסק עצמאי וכיו"ב. כמו כן, ייתכן מאוד כי בני הזוג יקבלו במהלך חייהם המשותפים מתנות וירושות מקרובי משפחה.

אמנם, מבחינת החוק, נכסים אלו מוחרגים מחלוקת הרכוש בגירושין, אך ללא הסכם הקובע זאת במפורש, נותרת דלת פתוחה להוכחת כוונת שיתוף בנכסים האישיים הללו, כפי שנסביר להלן.

סכסוך גירושין? בעיקר על רכוש 

מי שעבר הליך גירושין יודע כי קל מאוד להיקלע לסכסוך בענייני רכוש, גם אם לבני הזוג אין נכסים רבים וזאת בשל ההשפעה הרבה שיש לסוגיה זו על עתידם. כאשר הצדדים לא מצליחים לגבש הסכמות ואין ביניהם הסכם אשר קבע מראש את אופן חלוקת הנכסים, הרי שהאלטרנטיבה היא מאבק משפטי אשר יכול להיות ארוך ויקר. על כן כדאי לכל זוג, צעיר כמבוגר ובכל סטטוס כלכלי, לערוך הסכם בעזרת עו"ד הסכם ממון. בצעד זה הם מבטיחים כי אם ייפרדו ביום מן הימים, סוגיה זו לא תעמוד להם כמכשול ותעכב ותייקר את הליך הגירושין.

לתיאום יעוץ משפטי אישי

מעדיפים להשאיר פרטים בטלפון  054-8131914 או בוואטסאפ?

התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת.

הסכם ממון על דירה

מלבד האפשרות למנוע סכסוך כספי בין בני הזוג, הסכם ממון משרת מטרה נוספת והיא להחריג נכסים מסוימים מן השיתוף הכלכלי. אחד המצבים הנפוצים בהם הצורך הזה עולה הוא כאשר למי מן הצדדים יש דירת מגורים בבעלותו אותה קנה או קיבל בירושה לפני הנישואין. מדוע? ובכן, חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973 מבדיל בין רכוש משותף אשר נצבר לאחר הנישואין לבין רכוש אישי, כלומר נכסים שהיו לבני הזוג ערב הנישואין. החוק קובע כי בשונה מן הנכסים המשותפים, הנכסים האישיים לא נכללים בחלוקת הרכוש בין בני הזוג. אולם למרות זאת, בפועל, אין בכך די כדי להגן קניינית על רכוש אישי בשל קיומה של הלכת השיתוף, המאפשרת לטעון כי נכס פרטי הפך למשותף במהלך הזוגיות.

הראתם כוונת שיתוף בדירה שלכם ? היא עשויה לעבור לבן הזוג

כלומר, אם בני הזוג מגדלים יחד ילדים באותה דירה שנרכשה על ידי בת הזוג לפני הנישואין ו/או אם הדירה שופצה על ידם לאורך שנות הזוגיות וכיו"ב, יוכל בן הזוג לבסס טענה של כוונת שיתוף באותו הנכס. אז, בית המשפט עשוי לקבוע כי מדובר בנכס משותף אשר עליו להיכלל בחלוקת הרכוש, על אף שנרכש לפני הנישואין והמשמעות הכלכלית של קביעה זו היא עצומה. כאשר בני הזוג פונים אל עורך דין הסכם ממון, הוא ידאג להחריג את הדירה במסגרת ההסכם ולהבהיר באופן שלא משתמע לשתי פנים כי בעת פרידה, הנכס יישאר בבעלותה האישית והבלעדית של בת הזוג. באופן הזה היא מקבלת הגנה קניינית על הדירה ונמנעת מחלוקת עתידית בין הצדדים באשר לנושא. כך כמובן ניתן גם לנהוג כלפי כל נכס שבני הזוג מבקשים להחריג מן השיתוף הכלכלי.

הסכם ממון גירושין

אין ספק כי כאשר חיי הנישואין טובים, קשה לבני הזוג לדמיין אפשרות של גירושין. אולם, במציאות שבה כל זוג שלישי מתגרש, חשוב להבין שזה אכן יכול לקרות. תובנה זו מובילה זוגות רבים להחלטה לערוך הסכם ממון כדי שאם הם ייפרדו בעתיד, הגירושין יעברו בצורה קלה יותר. כיצד הדברים קשורים זה בזה? ובכן, כאמור לעיל, עם הפרידה, מגיע גם הצורך לעשות הפרדה רכושית בין הצדדים ותא כלכלי אחד משותף הופך לשני תאים נפרדים. לאופן חלוקת הרכוש בגירושין תהיה השפעה מיידית וכן השלכות רבות לטווח הארוך על רמת החיים של בני הזוג לאחר הגירושין. משכך, הסיכוי למחלוקת ביניהם בסוגיה זו הוא גבוה מאוד. לצד זה, במרבית המקרים יש קושי עצום להגיע להסכמות בסוגיית הרכוש בשעה שהקשר בין בני הזוג עלה על שרטון.

המשמעות בדרך כלל היא כי בני הזוג נקלעים לסכסוך משפטי ממושך אשר מאריך את הליך הגירושין ומקשה עליו, מבחינה רגשית וכלכלית כאחד. הדברים נכונים עוד יותר כאשר יש לבני הזוג ילדים, אז סוגיית הרכוש תתייחס גם לתשלום מזונות הילדים, עניין המעורר לרוב מחלוקת בפני עצמה. אולם, הסדרת נושא הרכוש מבעוד מועד באמצעות הסכם ממון תחסוך מבני הזוג את הצורך לדון בו בעת גירושין. לא רק שיהיה בכך כדי לקדם את ההליך ולייעל אותו, אלא שחתימה על הסכם בשעה שהקשר טוב ואוהב תאפשר חלוקת נכסים הוגנת בין הצדדים לאחר שהם תקשרו בפתיחות ובאווירה נעימה את רצונותיהם והגיעו להבנות אשר שניהם שבעי רצון מהן.

הסכם ממון לפני נישואין

עד כה הסברנו מהו הסכם ממון ועמדנו על יתרונותיו השונים. בראשם, הגנה על נכסים אישיים אשר לא יכללו בחלוקת הרכוש בין בני הזוג, כמו גם מניעת מחלוקות כספיות בין הצדדים בעת הפרידה והליך גירושין קל יותר. עתה נשאל מהו המועד המתאים לפנות אל עורך דין הסכם ממון לשם עריכת ההסכם. ובכן, הדבר נתון לבחירה אישית של בני הזוג משום שניתן לערוך הסכם בכל שלב בקשר הזוגי, כלומר לפני הנישואין או לאחר החתונה.

ניתן לומר כי ישנם שלושה שיקולים עיקריים אליהם כדאי להתייחס בעת הבחירה מתי לערוך הסכם ממון בין בני זוג:

  1. קיומו של רכוש: ככל שמי מבני הזוג כבר צבר רכוש ערב הנישואין, יש יתרון בעריכת הסכם לפני הנישואין היות שיש בזמן הווה נכסים שיש להגן עליהם.
  2. הפן הרגשי: כאשר עריכת הסכם היא יוזמה של צד אחד, חשוב לדעת מתי ואיך להעלות את הנושא בפני הצד השני כדי לא ליצור משבר בזוגיות ועל כך מיד נרחיב.
  3. אישור ההסכם: הסכם לפני נישואין ניתן לאמת בפני נוטריון ואילו הסכם לאחר הנישואין יש לאשר רק בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

אישור הסכם ממון

הסכם ממון הוא חוזה בעל אופי ייחודי מאוד. ראשית, משום שמדובר בהסכם שנחתם בין בני זוג, להבדיל מחוזה סטנדרטי הנערך בין צדדים בעלי אינטרס עסקי. שנית, להסכם ממון השלכות כלכליות רבות וארוכות טווח על בני הזוג. מטעמים אלו, סבר המחוקק כי לא די בכך כי הצדדים יחתמו על הסכם ממון כדי שיהיה תקף מבחינה משפטית אלא יש לקיים הליך של אישור או אימות הסכם ממון כמפורט להלן.

כאשר בני זוג עורכים הסכם ממון לפני נישואין, באפשרותם לאמת את ההסכם בפני עורך דין נוטריון. לעומת זאת, במקרה שבו ההסכם נערך לאחר הנישואין, הוא מחויב אישור של בית המשפט לענייני משפחה או של בית הדין הרבני המקנים לו תוקף של פסק דין.  על כן הכלל הוא כי הסכם ממון שלא עבר אימות אצל נוטריון או אישור של ערכאה משפטית כאמור, הוא חסר תוקף חוקי. עם זאת, במקרים מסוימים בית המשפט יכול לראות בהסכם ממון כתקף, כך לדוגמא, כאשר בני הזוג ניהלו את ענייניהם הכלכליים בפועל על פי הוראות ההסכם.

איך לדבר עם בן הזוג על ההסכם ?

אנשים רבים מבינים את החשיבות העצומה של חתימה על הסכם ממון, אך לא יודעים כיצד להעלות את הנושא בפני בן או בת הזוג שלהם. מטבע הדברים, ישנו חשש כי הצד השני יפגע מאוד משום שהוא יראה ביוזמה הזו כחוסר אמון בו ואולי אף ירצה לסיים את הקשר בשל כך. איך מעלים את הנושא הרגיש של הסכם ממון מבלי לגרום למשבר בזוגיות?

מהו הזמן הנכון לדבר על הסכם?

ראשית, יש לבחור את המועד הנכון לקיים את השיחה בעניין. כלומר, כאשר לבני הזוג יש באמת זמן לכך והם במצב רוח טוב ורגוע. לא כדאי להביע רצון לחתום על הסכם אחרי ריב או בזמן שהצד השני מצוי בלחץ כלשהו, למשל בתקופת משבר בעבודה. אז, גדל הסיכוי כי תגובתו של בן הזוג תושפע מתחושתו הכללית בתקופה זו ולא תהיה כתגובתו לו הנושא היה מועלה בזמן טוב יותר.

על מה לדבר? יתרונות לשני הצדדים

שנית, חשוב לדבר בשפה של "אנחנו" ולא של "אני" ולהציג מן ההתחלה את היתרונות בעריכת הסכם עבור שני בני הזוג וכי הרצון לחתום על הסכם בא מאהבה ולא מחשד. כך, כדאי להסביר כי הסכם ממון יכול למנוע מאבק משפטי בעתיד במקרה של פרידה או להבטיח רמת חיים מסוימת לכל אחד מהצדדים בעת גירושין. כאשר הצד היוזם מתמקד רק באינטרס שלו לערוך הסכם, כי הוא רוצה להגן על עסק שהקים או על דירה בבעלותו, יש סיכוי רב שבן הזוג ירגיש שלא בוטחים בו ורואים בו כרודף בצע.

לא לחשוש להיוועץ בגורם מקצועי

שלישית, כאשר קיימת התלבטות כיצד לדבר על כך עם בן הזוג, ניתן בהחלט להתייעץ בעניין עם עורך דין הסכם ממון, אשר מטבע הדברים מבין היטב את מידת הרגישות הנדרשת בנושא זה. על כן, יוכל הוא לסייע מאוד לצד המבקש לערוך הסכם בהתלבטות זו ולהציע לו אפשרויות שונות כיצד להעלות את הנושא עם בן הזוג.

הסכם ממון ידועים בציבור

מרבית הזוגות השוקלים לערוך הסכם ממון נמצאים ערב חתונתם או לאחר שנישאו. אולם חשוב לדעת כי גם לזוגות ידועים בציבור חשוב מאוד לערוך הסכם ממון על מנת למנוע סכסוך כספי בין הצדדים בעת פרידה. כאמור לעיל, על זוגות נשואים חל חוק יחסי ממון הקובע איזון משאבים בעת גירושין, קרי חלוקה שווה של הנכסים בין בני הזוג.

לעומת זאת, על ידועים בציבור לא חל החוק אך חלה עליהם חזקת השיתוף. המשמעות היא כי כל נכס של כל אחד מן הצדדים יכול להיחשב כרכוש משותף אם תוכח בו כוונת שיתוף. אי לכך, זקוקים בני הזוג להסכם ממון אשר יקבע את אופן חלוקת הנכסים אם ייפרדו ויוציא מן החלוקה את הנכסים הרלוונטיים על פי רצונותיהם הספציפיים של כל זוג. כך יוכלו הצדדים להגן על זכויותיהם הקנייניות ברכוש אישי ולמנוע מבעוד מועד סכסוך משפטי ביניהם על הרקע הזה, כפי שקורה לא פעם.

מי נחשב כידוע בציבור?

עבור מי שאינם מכירים את המונח או אינם יודעים האם הם עצמם למעשה נחשבים ידועים בציבור נסביר כי מדובר בבני זוג המנהלים מערכת יחסים זוגית ומחייבת אך הם אינם נשואים. להבדיל מנישואין, כאן מדובר בסטטוס טעון הוכחה ובתי המשפט מכירים בזוג כידוע בציבור על פי טיבו של הקשר, משכו והאם קיימים בו סממני שיתוף. נדגיש, כי גם קשר שאיננו ממושך מאוד ואף אם בני הזוג אינם חיים יחד באותו הבית, ייתכן כי יוכרו כידועים בציבור. להכרה זו יכולה להיות משמעות כלכלית רבה בעת הפרידה ולכן כדאי מאוד להיוועץ בעניין זה עם עו"ד הסכם ממון ולערוך הסכם מסודר ומקיף.

הסכם ממון מחיר

כפי שאנו מבינים, במסגרת הסכם ממון בני הזוג מחליטים כיצד תתבצע חלוקת הרכוש ביניהם היה וייפרדו. הם קובעים אלו נכסים יחולקו ביניהם ואלו נכסים יוותרו בבעלותם האישית, כלומר כי לצד השני לא תהיינה כל זכויות בהם. לפיכך, כל הסכם הוא שונה ממשנהו, כיוון שעל כל הסכם להיות מותאם לנסיבות הספציפיות של אותם בני הזוג. זוהי גם הסיבה כי אין מחיר אחיד להסכם ממון ועלותו משתנה בהתאם לסוג ההסכם, על פי היקפו ומורכבותו.

טווחי המחיר

מבחינת טווחי עלויות, נוכל לומר כי הסכם ממון בסיסי ביותר יעלה בממוצע כ 5,000 ₪ ואילו בגין הסכם מורכב מאוד שכר הטרחה שייגבה מבני הזוג יכול להיות פי שלוש מכך ולנוע סביב הסך של 15,000 ₪. הסיבה לכך היא כי כתיבת הסכם לזוג בתחילת דרכו עם רכוש מועט, אינה כעריכת הסכם לזוג מרובה נכסים. הדבר נכון בפרט אם מדובר בנכסים מורכבים כגון עסק, מניות וכיו"ב. על כן, לסוג הרכוש שיש להסדיר בהסכם תהיה השפעה רבה על עלות שכר הטרחה שיגבה עורך הדין עבור הכנת ההסכם.  

האם כדאי לערוך הסכם ללא עו"ד?

עורכי דין המתמחים בדיני משפחה נתקלים חדשות לבקרים בזוגות אשר בחרו לערוך הסכם ממון ללא עורך דין כדי לחסוך בעלות שכר הטרחה. בשעתו הם ראו בכך צעד חכם אך בזמן אמת גילו כי ההסכם אינו אפקטיבי משום שהוא לא מקנה להם את ההגנה לה הם זקוקים ועל כן מחטיא לחלוטין את מטרתו. בני הזוג מצאו את עצמם בתוך סכסוך משפטי מסועף, אם בשל ניסוח מעורפל של ההסכם, הנתון לפרשנויות סותרות, ואם משום שההסכם לא התייחס לכל סוגי הרכוש ולכלל המצבים האפשריים בהם נתקלו בשעת הפרידה.

הסכם ממון מקצועי כרוך בעלות לא מבוטלת, זה נכון אך חשוב לזכור כי בסופו של יום הוא יחסוך לבני הזוג מאבקים יקרים בזמן ובכסף. הוא יכול לייעל ולהקל מאוד על הליך הגירושין אצל זוגות נשואים וכן על פרידתם של זוגות ידועים בציבור ולכן, אין להקל בו ראש וכדאי להקדיש לו את המשאבים הדרושים כדי לקבל את התמורה שהוא יכול לתת לבני הזוג.

עורך דין הסכם ממון

אם גם אתם רוצים להרגיש רגועים בחיי הזוגיות שלכם ובטוחים בעתידכם במקרה של גירושין, כדאי גם לכם לשקול לערוך הסכם ממון. במסגרתו, לא תהיו כפופים להסדר איזון המשאבים שבחוק יחסי ממון, אלא תקבעו על פי רצונכם האישי בלבד כיצד תתבצע חלוקת הרכוש ביניכם בשעת פרידה. לצורך כך, חשוב לפנות לעו"ד מקצועי ומנוסה המתמחה בדיני משפחה בכלל ובעריכת הסכמי ממון בפרט, אשר ילווה אתכם לאורך כל ההליך.

השלבים בעריכת ההסכם

ראשית, עורך הדין יסביר לכם את המשמעויות של הסכם ממון ולאחר שהבעתם בפניו את רצונכם בכך, יעמוד בפרוטרוט על ההסדר שאתם רוצים בו. עורך הדין ידאג לנסח הסכם המעגן את הפורמט המדויק עבורכם עם כל הדקויות החשובות ויעשה כן באופן שלא יותיר מקום למחלוקות פרשניות בעתיד. בשלב הבא, עורך הדין גם ינחה אתכם כיצד עליכם להתנהל מול ההסכם כדי לקיימו בפועל וכך לשמור על תוקפו לאורך כל שנות הזוגיות. הסכם ממון טעון אימות אצל נוטריון או אישור של ערכאה משפטית ועורך הדין ידאג לפרוצדורה הזו כחלק מהטיפול המשפטי.

חוששים להעלות את הנושא של הסכם ממון בפני בני הזוג? נכון, לעיתים קיים קושי בעניין זה ועולה דאגה כי הצד השני יפרש את היוזמה הזו באופן שגוי, כחוסר אמון בו. אולם, אל תתנו לחשש זה למנוע מכם להיוועץ עם עו"ד הסכם ממון. לאחר שנות ניסיון רבות הוא הראשון להבין את הרגישות הרבה כאן ויוכל לייעץ לכם כיצד לעשות זאת נכון.

הסכם ממון – סוף מעשה במחשבה תחילה

חשבתם על זה ואתם אומרים לעצמכם שהסכם לא רלוונטי לכם? זכרו כי הסכם ממון אינו נחלתם של אמידים בלבד, אלא מיועד גם למי שמתחילים את חייהם יחד מבלי שהספיקו לצבור רכוש רב. הסכם זה מסתכל שנים רבות קדימה וייתכן מאוד כי בהמשך תצברו רכוש ונכסים שתרצו להגן על זכויותיכם בהם. זכרו כי הסכם ממון מעניק להם הגנה כלכלית חשובה מאין כמוה. הוא מאפשר לכם לקיים זוגיות שקטה ומציע לכם עתיד בטוח יותר שבו גם אם תפרדו מבן הזוג, תוכלו לעשות זאת בצורה רגועה וחסכונית יותר ללא הצורך להיאבק האחד בשנייה בבתי המשפט.

 

לתיאום פגישה אישית ניתן ליצור קשר בדיסקרטיות וללא כל מחויבות

רוצה לדעת עוד ?

מה בדיוק קורה בפגישת יעוץ איתי ? לחץ כאן

פתחו לך תיק יישוב סכסוך? הוזמנת לפגישת מהו"ת? לחץ כאן

מהם כללי האצבע לבחירת עורך דין גירושין מומלץ? לחץ כאן

מוזמנים לקבל את
המדריכים לזוגיות במשבר:

לשקם או לשחרר?
מפת דרכים לזוגיות במבחן.

לשמור על הילדים
גם כשנפרדים !

חושבים על גירושין?
ככה תיערכו נכון !

לעוד טיפים עיקבו אחרינו

עו"ד עופר סטרוסקי – דיני משפחה, גירושין וירושה

עורך דין לענייני משפחה עופר סטרוסקי

לתיאום יעוץ משפטי אישי

התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת!

מעדיפים להשאיר פרטים בטלפון  054-8131914 או בואטסאפ?

אני מזמין אותך לקבל את המדריך השלם

חושבים על גירושין?  ככה תיערכו נכון !

כאן. עכשיו. במתנה!

עורך דין לענייני משפחה עופר סטרוסקי

לתיאום פגישת ייעוץ אישית
עם עו״ד עופר סטרוסקי

מעדיפים להשאיר פרטים טלפונית?
*דיסקרטיות מובטחת*